Strava a jej vplyv na našu pokožku

Zdravie a krása veľmi úzko navzájom súvisia, a predsa – koľko toho robíme preto, aby sme si sviežosť a zdravie zachovali čo najdlhšie? 

 

Krásu a zdravie treba pestovať denne a pravidelne.

Naša pokožka je odrazom životného štýlu a toho, čo dávame svojmu telu.

Nesprávny stravovací režim vyvoláva nerovnováhu, ktorá poškodzuje vitálne funkcie nášho tela, objavuje sa únava a ochorenia.

Krvný obeh je našim zásobovačom výživných látok (vitamínov, bielkovín..) do celého tela. Zásobuje jednotlivé orgány, svaly, kožu i všetky bunky.

Všetky ochorenia pokožky (akné, psoriáza..) sú prejavom nespokojného tela.

Preto je starostlivosť o pokožku dôležitá „zvnútra“ rovnako, ako kozmetika „zvonku“.

 

Pre zdravie organizmu je nevyhnutný príjem dostatočného množstva vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Nedostatok týchto účinných látok sa často prejavuje na koži.

Pre krásnu pleť sú najdôležitejšie hlavne:

 

Vitamíny:

(a z nich hlavne)

 

Vitamín A (retinol) je predpokladom správne fungujúceho kožného metabolizmu, udržiava kožné tkanivo a obnovuje ho. Pôsobí na vrásky, pomáha pri liečbe akné a psoriázy.

 

Vitamín C je životne dôležitý pri tvorbe kolagénu, bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, zubov, predchádza vírusovím a bakteriálnym infekciám, posilňuje imunitu, pomáha hojeniu rán a popálenín, spevňuje drobné cievky v podkoží, zmierňuje prejavy alergie, pomáha pri liečbe nádorových ochorení atď.

 

Vitamín E zabezpečuje vitalitu buniek, prekrvuje pokožku, zásobuje tkanivá kyselinami. Je silne antioxidačne pôsobiacou látkou, zachytávačom a neutralizátorom voľných radikálov, priaznivo vplýva na imunitu, zlepšuje hojenie poranenej kože a slizníc, redukuje vrásky a vznik stareckých škvŕn.

 

Vitamíny skupiny B priaznivo pôsobia na pevnosť a pružnosť pleti, vlasov a nechtov. Zabezpečujú hydratáciu v pleti, viažu na seba vodu, zaisťujú nám žiarivosť a zamatový vzhľad pokožky.

  

 

Minerálne látky:

(a z nich najmä)

 

Zinok sa nachádza vo všetkých tkanivách a je nevyhnutnou zložkou enzýmov. Podporuje imunitný systém, urýchľuje liečenie rán, vredov a jaziev, ukľudňuje kožné problemy (akné), udržuje zdravé vlasy a nechty atď.

 

Selén je súčasťou enzýmu, ktorý chráni tkanivá pred poškodením voľnými radikálmi. Vedci zistili, že selén je nevyhnutný pre tvorbu hormone štítnej žľazy, pre zdravú pokožku, vlasy a pre zachovanie normálneho zraku. Je účinný v boji proti vírusovým infekciám a zmierňuje priebeh oparu.

 

Jód je nevyhnutný na tvorbu hormónov a je súčasťou štítnej žľazy.

Reguluje rast a vývoj

loveka, riadi biochemické a metabolické procesy v organizme, stabilizuje hladinu hormónov, posilňuje imunitný systém, podporuje srdcovo-cievny systém, napomáha regulovať hladinu cukru v krvi, podporuje mozgovú

innosť, vplýva na nervový systém a psychiku, odstraňuje depresiu, zlepšuje výživu buniek, zabraňuje úbytku energie, chráni ľudský organizmus pred rádioaktívnym žiarením, podporuje spaľovanie tukov, ú

inne pôsobí na termoreguláciu organizmu, eliminuje vypadávanie vlasov, zlepšuje štruktúru nechtov a okysličuje, dezinfikuje pokožku. 

Všetko, čo jeme sa stáva súčasťou nielen nášho vnútra, ale aj nášho tela z vonkajšej strany.

 

Každý organizmus je iný a preto, čo jednému prospieva, druhému môže škodiť.

Strava a zdravie veľmi úzko spolu súvisia. Strava ovplyvňuje nielen zdravie a činnosť vnútorných orgánov, ale aj psychiku, vitalitu, energiu a vonkajší vzhľad. V súčasnosti sa čoraz viacej vyskytujú rôzne potravinové alergie a neznášanlivosť na jednotlivé zložky potravy. Či už alergia alebo potravinová intolerancia, môžu mať rôzne prejavy na našom tele.

Rozdiel medzi alergiou a potravinovou intoleranciou: 

Alergia je obranná reaktivita a precitlivelosť organizmu pri opakovanom stretnutí s cudzorodou látkou – antigénom. Má veľmi rýchly a prudký nástup. Potravinová alergia je veľmi zriedkavá a môže sa líšiť v závažnosti aj v prejavoch.

Medzi príznaky potravinovej alergie patria vyrážky, kýchanie, podráždenie pokožky, opuchy, nádcha, únava, hnačka a zvracanie.

 

Potravinová intolerancia škodí nenápadne, reakcie sú na rozdiel od alergie oneskorené a symptommy sa môžu objaviť za niekoľko hodín, nezriedka i za niekoľko dní. Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase.

Intolerancia sa môže prejaviť niekoľkými spôsobmi a to napr. neznesiteľné bolesti hlavy, zatiaľ čo iní trpia
nadúvaním, migrénou, únavou, opuchmi či kožnými alebo respiračnými ťažkosťami.

 

Ak máte nejaké príznaky a podozrenie na neznášanlivosť určitej potraviny, dá sa to zistiť rôznimi spôsobmi. Jedným z nich je eliminačná diéta. Zapisujete si denník s potravinami, ktoré ste zjedli a ako sa po nich cítite. Sledujú sa zmeny a reakcie tela. Je to veľmi zložité, nakoľko môžete byť intolerantný na viacej potravín naraz.

Druhou možnosťou je test potravinovej intolerancie – FOOD DETECTIVE 

Môžete si ho urobiť rýchlo a jednoducho v pohodlí domova a za niekoľko minút sa dozviete výsledky, či pozitívne alebo negatívne reagujete na niektorú zložku potravy. Test skúma reakcie na 59 potravín. Podľa toho si viete zostaviť svoj jedálniček a hlavne zbaviť sa nežiadúcich reakcií. Test pomáha k riešeniu chronických ochorení, pomáha ísť k príčine. 

Ak sa chceme dostať do stavu trvalej spokojnosti so zdravím, vitalitou a svojim vzhľadom, začnime správne jesť a dodržiavajme pitný režim.

 

Snažme sa jesť kvalitné, zdravé a čerstvé potraviny. Zdravie máme len jedno…

Obmedzme príjem cukru, vyprážané jedlá, veľké množstvo nekvalitných tukov, polotovary, alkohol…

Doprajme si dostatočné množstvo ovocia, zeleniny, strukovín, pochutnajme si na orechoch a semiačkách, používajme za studena lisované oleje, zvýšme príjem vlákniny a hlavne dodržiavajme dostatočné množstvo tekutín (vodu, minerálky, bylinné čaje).

Vaša duševná vyrovnanosť tiež prispieva ku zdraviu a krásnemu vzhľadu pleti.

 

(Zdroj foto: zakúpené na Shutterstock, a www.food-detective.sk)